580nfs1_red

Islänning ny generalsekreterare för det europeiska livs, jordbruks- och turismfacket!

I den kroatiska huvudstaden Zagreb valdes igår tisdag 6 november Kristjan Bragason till ny generalsekreterare för det europeiska livs, jordbruks- och turismfacket (EFFAT*) på dess femte kongress.

NFS och hela den nordiska fackföreningsrörelsen gratulerar Kristjan till det nya uppdraget som generalsekreterare för EFFAT. Kristjan har under många år varit verksam inom det nordiska samarbetet. Han kommer ursprungligen från Island och har närmast arbetat i Köpenhamn som generalsekreterare på NUHRCT, den nordiska branschfederationen för Hotel, restaurang, catering och turism.

Men nu vidgas perspektiven och när Kristjan fortsätter sin fackliga bana hos EFFAT, som i sin tur har sitt huvudkontor i Bryssel, gör han det för en organisation som representerar 20 nationella fackförbund i 35 europeiska länder och företräder därigenom 22 miljoner löntagare gentemot EU, de europeiska arbetsgivarna i berörda sektorer och inom Europafacket.

Kristjan säger i ett pressmeddelande från kongressen att de europeiska medborgarna under de senaste åren har fått möta ökade missförhållanden och att facken ska fortsätta med att erbjuda svaren: ”Baserat på grundläggande demokratiska värden och principer, solidaritet, jämlikhet och hållbarhet så måste Europa starta med att förbättra arbetstagarnas rättigheter. Det har aldrig varit så viktigt som att i dessa dagar bygga och organisera starka fack då vi ser att nationalistiska rörelser växer samtidigt som löntagare med dåliga anställningsförhållanden blir allt fler.”

*EFFAT är en förkortning för European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism

Foto: 3F Fagligt Fælles Forbund

Foto: EFFAT

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter