580nfs1_red

Nu har det hänt igen – Ytterligare en kvinna vald som ny ordförande på Island!

Vi kunde förra veckan rapportera att NFS medlemsorganisation BSRB valt en ny kvinna till posten som ordförande. Denna gång är det ASÍ* som under parollen "Starkare tillsammans!" haft sin 43:e kongress och idag valt Drífa Snædal till ny ordförande.

Därmed har alla NFS tre medlemsorganisationer på Island kvinnor att i rollen som ordförande leda sina respektive organisationer, ASÍ, BSRB, och BHM. För ASÍ:s del är Snædal första kongressvalda kvinna att leda organisationen under dess 102-åriga historia.
 
- Det tycker vi i NFS är glädjande och jag vill gratulera Drífa Snædal som ASÍ:s nya ordförande, dessutom den första kongressvalda kvinnan på den posten. Jag vill också å hela NFS-familjens vägnar välkomna Drifa till den nordiska fackföreningsfamiljen och samarbetet inom NFS, säger Magnus Gissler, Generalsekreterare för NFS.
 
Drifa Snædal kommer närmast från posten som generalsekreterare för ASÍ-förbundet Starfsgreinasamband Íslands (SGS) som hon innehaft sedan 2012 och har också varit partisekreterare för det isländska partiet Vänsterpartiet de gröna. Hon är 45 år, har en examen i företagsekonomi från Islands universitet och en Magisterexamen från Lunds universitet i Sverige.
 
- På hela NFS-familjens vägnar vill jag också framföra vårt varmaste tack till Gylfi Arnbjörnsson, ASÍ:s avgående ordförande, för hans engagemang och mångåriga arbete i såväl NFS samverkan som i den europeiska och internationella fackföreningsrörelsen, bland annat i TUAC – Trade Union Advisory Committee to the OECD, för att nämna ett av många uppdrag, säger Gissler.
 
*ASÍ är Islands ungefärliga motsvarighet till Landsorganisationerna (LO) i Danmark, Norge och Sverige. ASÍ har 48 medlemsförbund och organiserar bland annat löntagare inom kontor, handel, bygg, industrin, el och många andra yrkesgrupper, privat såväl som statligt.

loading...

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter