580nfs1_red

Den nya danska centralorganisationen har namngivits

Fler än 80 fackförbund och totalt 1,4 miljoner löntagare har i sin nya centralorganisation idag fått ett nytt namn och ny logo, efter att NFS medlemsorganisationer LO Danmark och FTF i våras beslutade om att fusionera sina respektive centralorganisationer till en gemensam organisation från och med årsskiftet 2018/2019. Det nya namnet är Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Målet för Fagbevægelsens Hovedorganisation är att bidra till ett mer solidariskt och demokratiskt samhälle, till gagn för löntagarna. Ett samhälle där alla har möjlighet att utbilda sig och alla har ett bra arbete med goda villkor att gå till, så att man kan försörja sig själv och sin familj.

Den nya organisationen kommer att fortsätta arbetet för att utveckla det danska välfärdssamhället, där en av pelarna är den danska fackföreningsrörelsen. Den danska modellen, som har stora likheter med modellerna i de andra nordiska länderna (med det gemensamma namnet den nordiska modellen) och där lönmottagare och arbetsgivare förhandlar om lön och arbetsvillkor, är avgörande för framgångarna för Danmark som helhet. En stark ekonomi går hand i hand med en hög grad av trygghet.

– Derfor står vi også i den nye hovedorganisation vagt om vores stærke forhandlingssystem, hvor overenskomsterne sikrer lønmodtagerne et ordentligt arbejdsliv og gode lønninger. Den danske arbejdsmarkedsmodel er simpelthen en forudsætning for det velfærdssamfund, vi kender og holder af, säger LO:s ordförande Lizette Risgaard.

– Vi bliver med 1,4 millioner medlemmer lønmodtagernes talerør. Vi kender deres hverdag og deres udfordringer, og vi ved, at der mere end nogensinde er brug for en stærk fagbevægelse, der varetager deres interesser over for politikere og arbejdsgivere, säger FTF’s ordförande Bente Sorgenfrey.

Fagbevægelsens Hovedorganisations ledning består av ordförande Lizette Risgaard och de sex Vice ordförandena Bente Sorgenfrey, Arne Grevsen, Ejner K. Holst, Nanna Højlund, Majbrit Berlau ochMorten Skov Christiansen.  

Läs mer på LO Danmarks och FTF:s hemsidor om det nya namnet

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter