580nfs1_red

Världens mest jämställda land i världens mest jämställda region – gör det igen.

Ny ordförande på Island!

Island, som flera år i rad toppat de globala rankinglistorna vad avser jämställdhet (om än tätt åtföljt av sina nordiska systerländer), har en ny kvinnlig ordförande på en av landets fackliga centralorganisationer. Det är NFS medlemsorganisation BSRB, som idag på sin kongress valt Sonja Ýr Þorbergsdóttir till sin nya ordförande. BSRB är Islands centralorganisation för statligt och kommunalt anställda.
 

-Jag vill gratulera Sonja till valet som ny ordförande för BSRB och välkomna henne till det nordiska fackliga samarbetet. Det är också roligt då Sonja kommer att vara NFS ordförande* redan under 2019, säger Magnus Gissler, generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation.

 
Sonja har sedan 2008 arbetat på BSRB med bland annat frågor kring jämställdhet och fackliga frågor. Hon är utbildad jurist (MSc) vid Bifröst Universitet på Island och utöver flera uppdrag i olika arbetsgrupper för den isländska regeringens räkning, har hon vid sidan av sitt arbete på BSRB undervisat i arbetsrätt på de isländska universiteten Háskólinn á Bifröst och Háskólinn í Reykjavík.
 
- Å hela NFS-familjen vägnar framför vi också vårt varma tack till Elín Björg Jónsdóttir, BRSB:s avgående ordförande, för hennes engagemang och bidrag genom åren i NFS, säger Magnus Gissler.

*NFS har en fastslagen rotationsordning för sin ordförande och presidium, som på landsbasis följer Nordiska ministerrådets rotation – där Island är ordförande 2019.

**Läs mer i Arbetet Globals artikel som publicerades den 24 oktober

loading...

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter