580nfs1_red

NFS och FNF uppmanar nordiska arbetsmarknadsministrar att satsa mot ungdomsarbetslösheten

Artikeln i Frettabladid Artikeln i Frettabladid

NFS generalsekreterare Magnus Gissler skriver idag tillsammans med Kristin Olafsdotttir, generalsekreterare för Föreningarna Nordens Förbund (FNF) om den höga ungdomsarbetslösheten i Norden. NFS och FNF uppmanar arbetsmarknadsministrarna i Norden att göra satsningar för att förbättra förutsättningarna för unga att komma in i arbete. Vi efterlyser ett aktivt arbete med att avskaffa och förebygga gränshinder mellan de nordiska länderna, till exempel genom att införa möjligheten till arbetsmarknadspraktik i ett annat nordiskt land. Fungerande program såsom Nordjobb och Nordplus bör utökas och det bör satsas mer på insatser som uppmuntrar rörlighet, med schysta arbetsvillkor, kollektivavtal och ökad facklig organisering. För att nämna några åtgärder.

I artikeln, publicerad i isländska Frettabladid, för de även fram att det nordiska samarbetet bör göra arbetsmarknadsfrågorna till en arena där man har ett reellt nordiskt samarbete, och där man tillsammans med parterna kan bedriva ett aktivt och relevant arbete. 

Artikeln publiceras inför det ministermöte som äger rum i kväll i Reykjavik, där Nordens arbetsmarknadsministrar möts. I flera fall är dock ministrarna utbytta mot tjänstemän. Nordiska ministerrådet träffar mycket sällan viktiga politiska beslut på sina ministermöten. Artikelförfattarna menar att det nordiska samarbetet kan göra bättre ifrån sig. Utmaningen med den höga ungdomsarbetslösheten i Norden är ett av många områden där Norden bör ha ett närmare samarbete, med parterna men också med varandra.

Hela artikeln på svenska:

Inför ministermötet antog NFS styrelse tillsammans med Nordvision som är nätverket för Nordens fackliga centralorganisationers ungdoms- och studentansvariga, ett uttalande om den ökade ungdomsarbetslösheten i Norden.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln