580nfs1_red

Generalsekreterarens sommarkrönika

Nu är sommaren här och snart är det dags för oss på NFS kansli att ta välförtjänt semester. Ligga i hängmattan och läsa norsk krim, äta svenska jordgubbar, bada sauna vid de östfinska sjöarna, vandra i de isländska fjällen och ta en øl i Nyhavn.

Efter politikerveckan i Almedalen nästa vecka, är det också dags för mig att tacka för mig och för många givande år på Nordenfacket NFS, varav de senaste två som generalsekreterare. ”Fackpamp” var nog inget jag drömde om att bli när jag var liten flicka på Island J Nej, min dröm då var att bli arkitekt. Och på sätt och vis är det också det jag blivit…

När jag tog över som generalsekreterare för två år sedan, var Nordenfacket i behov av omfattande ”renovering” och vi behövde bygga upp en ny, stark och tålig organisation. Jag började direkt med att sätta ihop ett duktigt och kompetent lag av medarbetare, som sedan arbetat hårt och med stor entusiasm på det Nordenfackliga bygget.

Pålarna som Nordenfacket skulle vila på fanns redan, i och med det goda samarbete och samförstånd som rått mellan alla de nordiska fackliga centralorganisationerna i 40 år. Med starka gemensamma rötter, har det nordiska fackliga samarbetet under alla år kännetecknats av en enorm förmåga att på ett flexibelt sätt anpassa sig till utvecklingen i Norden och i världen. Även när det har blåst!

Men grundplattan behövde stärkas med nya tydliga stadgar. Där konkretiserades NFS värdegrund, syfte, uppgift och mandat. Det är nu tydligt uttalat att NFS vill främja ett hållbart, inkluderande och rättvist arbetsliv – både socialt, ekonomiskt och ekologiskt – såväl i Norden, Europa som globalt. Grunden för Nordenfackets identitet lades därmed.

Väggarna som vi sedan reste, satte ramarna för verksamheten och mejslade ut den nordiska fackliga inriktningen för de kommande åren. Nordenfacket ska framför allt bidra till att den nordiska kollektivavtalsmodellen utvecklas och stärks, främja arbetskraftens rörlighet på schysta villkor och utan byråkratiska gränshinder, samt arbeta för ett hållbart arbetsliv.

När vi slutligen hade lagt taket på det nordiska fackliga klimatsmarta bygget, bjöd vi in till taklagsfest med hejdundrande verksamhet, kreativa konferenser, samlande seminarier, givande möten och ett hejdlöst nätverkande. Och det var först när det stabila huset fylldes med liv – när ni alla kom dit med era idéer och samverkan, färger och fantasi – som Nordenfacket kunde göra skillnad!

Antennen är på plats på taket nu. Det är den som hjälper oss att fokusera på det viktiga. Att hålla oss till våra prioriterade områden och utnyttja våra resurser på ett så effektivt sätt som möjligt. Det nordiska fackliga huset står stabilt nu. Och jag gläds åt att ha fått vara arkitekt.

----

Jag flyttar nu över till grannhuset, som kallas LO-borgen, där jag möts av nya spännande utmaningar som internationell chef. Och jag ser fram emot bra grannsamverkan. För är det något jag kommit till insikt om så är det just att i den globaliserade värld vi lever i, krävs det mer internationellt samarbete för att lösa de utmaningar och hot vi står inför och som i slutändan drabbar våra medlemmar. Samtidigt som vi fokuserar på våra inneboende, måste vi fackliga organisationer alltså se världen som vårt verksamhetsområde. Vill vi påverka och nå resultat, måste vi allt mer verka på det globala planet.

Jag ser fram emot att tillsammans med min efterträdare på Nordenfacket och fackliga kollegor i hela världen, få börja bygga en stor global by!

Glad sommar!

Loa

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter