580nfs1_red

Hållbar utveckling och social dumpning på agendan när NFS besökte Grönland

För första gången har NFS varit på Grönland och hållit konferens och styrelsemöte. Under tre dagar diskuterades fackliga strategier för hållbara jobb samtidigt som deltagarna fick en inblick i hur klimatförändringarna påverkar Grönland och därmed resten av världen.

 

En annan fråga som dominerade konferensen var planerna på att utvinna Grönlands rika naturtillgångar. Utländska storbolag står i kö för att få de värdefulla kontrakten och kunna starta gruvdrift på ön.

Hälften av Grönlands budget består av bidrag från Danmark. Det finns en stark önskan bland grönlänningarna att bli mer ekonomiskt oberoende och få ett mer differentierat näringsliv. Idag består den grönländska exporten till 90 procent av fisk och skaldjur. Därför hoppas man mycket på de här stora utvinningsprojekten.

 

Men de kan knappast genomföras utan utländsk arbetskraft. Det talas om att 5000 kinesiska arbetare – nästan en tiondel av Grönlands befolkning! – behövs för de projekt som nu är aktuella. Facket SIK säger nej till social dumpning och kräver att grönländska kollektivavtal ska gälla. Detta har blivit en stor stridsfråga som ännu inte är avgjord. Hela NFS står bakom SIK:s krav.

 

Valet på Grönland i april ledde till ett maktskifte. SIK har vänt sig till den nya socialdemokratiska regeringen med krav på att den så kallade storskalalagen som reglerar villkoren för utvinningen, ska ändras och att fackets krav ska respekteras. Ett besked från regeringen väntas till hösten.

 

NFS styrelse antog ett uttalande där man finner det anmärkningsvärt att Grönland är berett att medverka till social dumpning för att tillmötesgå utländska investerare. NFS uppmanar det grönländska landsstyret att stå upp för den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Se uttalandet i sin helhet här.

 

Konferensen hölls i Ilulissat på Grönlands västkust där klimatförändringarna bokstavligen kryper allt närmare. Befolkningen här i Grönlands tredje största stad med 4500 invånare har på kort tid sett glaciärerna krympa och de mäktiga isbergen i Ilulissatfjorden smälter i rekordfart. NFS-deltagarna bjöds på en iskall, men bedövande vacker båttur i fjorden.

 

I programmet ingick också ett besök på Grönlands största företag Royal Greenland med cirka 2000 anställda varav hälften på Grönland. Royal Greenland producerar fisk och skaldjur, den klart största produkten är skalade räkor. På fabriken i Ilulissat arbetar drygt 100 personer med kokning, skalning, förpackning och frysning av de nyfångade räkorna.

 

Företaget har nyligen fått en så kallad MSC-certifiering för sitt hållbarhetsarbete, som bland annat går ut på att minska el- och vattenförbrukningen.

Men företagets CSR-arbete innehåller också mycket annat, berättade Royal Greenlands miljö- och hållbarhetschef Lisbeth Due Schönemann-Paul:

– Det handlar om hållbart fiskeri – till exempel hur redskapen påverkar havsbotten, avfallshantering och att bygga upp beståndet av fisk, om lokala inköp och anti-korruption och om sunda och säkra varor i försäljningsledet.

 

Företaget tar också sitt ansvar för personalen och arbetar aktivt med frågor som arbetsmiljö, personalomsättning och utbildning, förklarade hon. Man har startat Royal Greenland Academy där alla anställda får utbildning minst två dagar per år.

 

Bengt Rolfer

 

Läs också:

Social dumpning stridsfråga på Grönland

Sälj er inte för billigt!

Mitt Norden: Jess G. Berthelsen

 

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln