580nfs1_red

NFS till Grönland för första gången

Ilulissat, Grönland. Bild från www.gronlandsresor.se Ilulissat, Grönland. Bild från www.gronlandsresor.se

För första gången i dess 40-åriga historia åker NFS till Grönland. Under den 23-25 april befinner sig ett 50-tal konferensdeltagare inklusive NFS styrelse i Ilulissat, på Grönland, för att lära sig mer om Grönlands näringsliv och arbetsmarknad, samt diskutera hållbar tillväxt och hållbart arbetsliv.

 

Grönland befinner sig vid ett vägskäl, man har just beslutat om den s k storskalaloven, och grönlänningarna hoppas att värdefulla gruvor på Grönland ska inbringa inkomster så att Grönland kan bli självständigt från Danmark. Gruvutvinningen förutsätter att arbetskraft kommer utifrån till Grönland, och detta sätter press både på Grönlands samhällsliv och på arbetsmarknaden i Grönland. NFS har tidigare flera gånger uttalat att alla arbetstagare på Grönland bör omfattas av goda kollektivavtal och arbetsvillkor, oavsett om de är utstationerade till Grönland eller bor där permanent.

 

På Grönland är även klimatförändringarna skrämmande tydliga. I Ilulissat ligger också Ilulissat isfjord, ett skådespel över naturens dramatiska krafter. En uppvärmning av jorden på några få grader får konsekvenser över hela jordklotet, och de konsekvenserna märks först på Grönland.

 

Under konferensen kommer de fackliga organisationerna att diskutera på vilket sätt facket kan medverka till ett hållbarare arbetsliv, ekonomiskt och socialt, såväl som ekologiskt.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln