580nfs1_red

NFU och NFS anordnade gemensamt seminarium om EMU

Loa Brynjulfsdottir, Sixten Korkman och Philippe Pochet. Loa Brynjulfsdottir, Sixten Korkman och Philippe Pochet.

Idag anordnade NFS tillsammans med Nordic Financial Unions, NFU, ett seminarium om EMU och utvecklingen mot en fördjupad ekonomisk integration. Två ansedda talare inledde seminariet, Sixten Korkman, ekonomiprofessor vid Aalto universitet i Helsingfors, och Philippe Pochet, direktör för det fackliga forskningsinstitutet European Trade Union Institute (ETUI).

 

Philippe Pochet inledde seminariet med att gå igenom de defekter som EMU-samarbetet hade redan från början, så som att man inte hade några mekanismer att tillgå vid en eventuell assymetrisk chock. Under diskussionen påpekade Pochet även att krisen nu inte handlar om Nordeuropa mot Sydeuropa, utan om fackliga rättigheter. I brist på andra medel att ta till för att komma tillrätta med krisen, hamnar arbetstagarna med Svarte Petter, så att säga. Philippe Pochets presentation finns här.

 

När ekonomiprofessor Korkman talade var det märkbart knäpptyst i salen, förutom rafsandet av pennor mot papper. Det gällde att hänga med i alla graferna. Korkman var inte övertygad om att lösningen på den akuta krisen fanns att finna i en djupare ekonomisk integration, men han stödde tanken på en bankunion och påpekade även att de länder som hittills valt att stå utanför bankunionen, bland andra Sverige, borde ompröva detta beslut. Inte på grund av den ekonomiska krisen, utan på grund av att klarare regler för den gränsöverskridande banksektorn behövs. Sixten Korkmans presentation finns här.

 

Seminariet moderedades av NFUs generalsekreterare Christina Colclough.

 

Journalisten Bengt Rolfer har skrivit en artikel om seminariet.

Etiketter: eu finanskris emu

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln