580nfs1_red

Konstruktiva steg mot dialog kring storskalaloven på Grönland

(Foto: Silje Bergum Kinsten/norden.org ) (Foto: Silje Bergum Kinsten/norden.org )

Landsstyret Naalakkersuis höll idag ett möte med den fackliga landsorganisationen SIK om den föreslagna storskalaloven på Grönland. Naalakkersuis representerades av Ove Karl Berthelsen och från SIK deltog ordföranden Jess G. Berthelsen. På mötet enades parterna om att inleda en dialog kring den föreslagna storskalaloven och att inte göra offentliga uttalanden om de frågor som man diskuterar sinsemellan. 

 

De grönländska fackliga organisationerna SIK, AK och Imak har bedrivit en kampanj mot de förslag i storskalaloven som undergräver den grönländska - och nordiska - arbetsmarknadsmodellen, nämligen att företag inom utvinningsindustrin ska kunna teckna utländska kollektivavtal för arbetstagare från andra länder.

 

Josef Therkildsen från SIK har företrätt de tre fackliga organisationerna:

- Naalakkersuisut er ganske enkelt i gang med at tiltrække kinesisk kapital. Og det gør de ved at sælge ud af vores dyrekøbte demokratiske forhandlingsret til selv at bestemme, säger han till tidningen Sermitsiaq

 

NFS styrelse, som består av ledarna för alla fackliga centralorganisationer i Norden, uttalade sig igår i skarpa ordalag om förslagen att sanktionerna social dumpning på Grönland. "Arbetskraftens rörlighet får aldrig ske på bekostnad av arbetstagarnas rättigheter, varken i Norden eller i världen", säger NFS styrelse, och uppmanar det grönländska parlamentet Inatsisartut och landsstyret Naalakkersuisut att inte fatta beslut i strid med dessa principer.

 

NFS generalsekreterare, Loa Brynjulfsdottir, välkomnar de steg som nu tas i riktning mot en positiv och konstruktiv dialog mellan Naalakkersuisut och SIK: "Vi stöttar det arbete som de grönländska fackliga organisationerna gör för att upprätthålla den nordiska kollektivavtalsmodellen på Grönland - och i förlängningen i hela Norden!."

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln