580nfs1_red

NFS styrelse: Inga undantag för likabehandling av arbetskraft i Norden

Josef Therkildsen, vice ordförande i grönländska SIK. Bild från sermmitsiaq.ag. Klicka för att komma till deras artikel om de grönländska fackförbundens reaktioner på storskalaloven. Josef Therkildsen, vice ordförande i grönländska SIK. Bild från sermmitsiaq.ag. Klicka för att komma till deras artikel om de grönländska fackförbundens reaktioner på storskalaloven.

NFs styrelse antog på dagens möte i Helsingfors ett uttalande angående det lagförslag som under hösten ska behandlas i Grönlands parlament Inatsisartut. Enligt lagförslaget ska företag som investerar miljarder i utvinningsindustrin på Grönland få teckna kollektivavtal med utländska fackliga organisationer, och således få undantag från grönländska kollektivavtal när de importerar arbetskraft utifrån till Grönland.

 

NFS styrelse är djupt oroad över vilka konsekvenser detta lagförslag får för Grönlands arbetsmarknad, och den nordiska arbetsmarknadsmodellen. NFS vill påminna om att det är arbetsmarknadens parter som förhandlar fram löner och villkor genom kollektivavtal. I Norden skall både anställda och företag arbeta under lika villkor.

 

- SIK är glada att vi har hela den nordiska fackliga rörelsen med oss i den här situationen. Nu hoppas vi att det grönländska parlamentet tar ansvar för den nordiska arbetsmarknadsmodellen, och ändrar sitt lagförslag, säger SIKs vice ordförande Jesef Therkildsen.

 

SIK är det fackförbund på Grönland som organiserar bland annat gruvarbetare. SIK är medlem i NFS.

Mer om de grönländska fackförbundens reaktioner på lagförslaget i den grönländska dagstidningen Sermitsiaq.


Läs hela uttalandet här.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln