Ungdomsarbetslöshet och Grönland debatterades under nordiskt toppmöte
Under tisdagen inleddes Nordiska Rådets 64:e session med statsministerdebatt. De flesta nordiska länder var representerade genom sina statsministrar. Jens Stoltenberg uteblev dock på grund av förhinder i sista minuten. Inte mindre än 3/8 av statsministerpanelen var kvinnor, Helle Thorning-Schmidt från Danmark, Jóhanna Sigurðardóttir från Island, och Camilla Gunell från Åland.
Livad debatt om ungdomsarbetslöshet
Tvärt emot mina förväntningar, blev debatten under statsministrarnas toppmöte både livlig och intressant. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt fick flera skarpa frågor från parlamentarikerna i rådet kring Sveriges höga ungdomsarbetslöshet, och om det verkligen var rätt att Sverige fick lita till god ekonomisk tillväxt i sitt grannland Norge för att de unga skulle få jobb. Norge, Danmark och Finland har alla någon form av ungdomsgaranti, men Sverige har ännu inte infört något liknande. Reinfeldt svarade att arbetslösheten bland ungdomar i Sverige varit hög under de senaste 20 åren, och att problemet stod att finna i utbildningssystemet snarare än på arbetsmarknaden i sig, därför jobbar den svenska regeringen aktivt med utbildningspolitiken för att förbättra skolan. Han tillade också att han hoppades att de svenska ungdomarna var välkomna till Norge, annars fick väl Norge hitta på regler som stänger dem ute. Norges utrikesminister Espen Barth Eide försäkrade att Sverige gärna fick sända fler ungdomar, och att de var mycket välkomna. Han tillade också att i och med EES-avtalet är naturligtvis ungdomar från hela Europa också välkomna till Norge för att arbeta, då de också omfattas av EES-avtalet.
Grönlandsfrågan – social dumpning eller ekonomisk utveckling?
En brännande fråga på den nordiska agendan just nu är Grönland och utvinningsindustrin. Ur ett fackligt perspektiv var det därför extra intressant att lyssna på Jens B. Frederiksen för Grönlands regering. Han talade om att Grönlands regering arbetar för att Grönland ska bli ekonomiskt självständigt, och att de gör det genom att ta tillvara på Grönlands potential inom energi och mineralproduktion. Under debatten ställdes flera frågor kring det lagförslag som diskuteras på Grönland, storskala-loven, och om den kommer leda till social dumpning när utländska arbetare tvingas arbeta för löner långt under nivåerna i de grönländska kollektivavtalen. Också Danmarks ansvar för den grönländska arbetskraftsinvandringen togs upp. Frederiksen replikerade att lagförslaget är långt mer nyanserat och att man även tar hänsyn till arbetstagarens andra förmåner, inte bara inkomsten. Han menade att lagförslaget inte kommer att leda till social dumpning och tillade att den vidare debatten kommer att föras på Grönland. Thorning-Schmidt lät lättad när hon i sin tur svarade att Danmarks regering inte kommer att lägga sig i det grönländska lagförslaget, den processen ska skötas av självstyret på Grönland och således ska förslaget debatteras och beslutas av det grönländska folket.
Gränshinder och andra aktuella frågor
Det är få debatter på nordisk nivå, där inte gränshinder nämns, så inte heller på toppmötet. En parlamentariker saknade konkreta åtgärder för att lösa gränshinder på nordisk nivå. Danmarks statsminister Thorning-Schmidt underströk tydligt att Danmarks regering är hängivna i arbetet mot gränshinder. Det är tydligt att den danska regeringen ser gränshinder som en av de viktigaste frågorna på nordisk nivå, och det bådar gott för gränshinderarbetet.
Flera andra, aktuella, politiska frågor debatterades. Bland annat frågan om vinster i välfärden och privatiseringar av välfärdstjänster, som är ett kontroversiellt ämne i mer eller mindre alla de nordiska länderna. Islands statsminister Sigurðardóttir inledde sitt anförande med att berätta om hur Island under sitt stålbad för att komma ur krisen, värnade om välfärden, men också att de var tvungna att ta svåra beslut och prioritera även inom välfärden för att få landet på rätt köl. Finlands statsminister Jyrki Katainen problematiserade den demografiska utvecklingen i Norden, med en allt åldrande befolkning. Flera nickade igenkännande när han beskrev demografins utmaningar för välfärdssamhället. Statsministrarna var alla överens om att den nordiska modellen innebär just ett välfärdssamhälle, men flera var också noga med att påpeka att varje land måste anpassa modellen till sin situation och sina utmaningar, och att det som fungerar i ett land inte automatiskt också fungerar i ett annat.
Färöarna beskylldes för att ha infört plattskatt, men Kaj Leo Johannesen tillbakavisade detta och förklarade att man sett över sitt skattesystem och infört trappsteg för tre olika skattesatser. Motivet var att Färöarna ville vara mer konkurrenskraftiga gällande arbetskraften, och han menade, lite skämtsamt men ändå, att fler nordiska länder hade skäl att se över sina skattesystem.
Även miljöfrågor berördes under debatten. Ålands Camilla Gunell tackade särskilt för att svenska fritidsbåtar snart inte längre tillåts att tömma ut sitt avfall direkt i det känsliga Östersjön, och hon efterlyste en större nordisk harmonisering i regelverk och lagstiftning, till exempel gällande fisket, just för att rädda vårt känsliga innanhav. Åland satsar också på att bli 100% självförsörjande på el, genom en utbyggd vindkraft. Gunell avslutade med en vädjan om att Norden tillsammans ska gå i bräschen för grön tillväxt och hållbar utveckling, och stärka vårt redan gröna varumärke.
Temat för debatten var "Utmaningar för den nordiska välfärdsmodellen", en sammanfattning av statsministrarnas inlägg finns på norden.org.
Kommentarer
Arkiv
Länkar
Senaste kommentarer
-
Maria Karlman Noleryd » Magnus Gissler vald till NFS generalsekreterare: ”Hej Jan-Erik, och tack för din kommentar! Nu är det ändrat till Nordiska Bankman..”
-
Jan-Erik Lidström » Magnus Gissler vald till NFS generalsekreterare: ”Hej på kansliet. För ordningens skull. En liten rättelse bara, det hette Nordis..”
-
Katarina Bredberg » NFS söker generalsekreterare : ”Hej! Är det för sent att söka generalsekreterarposten? Det står 16 december, men..”
-
Jonna Jaakke » En nordisk och europeisk facklig profil har gått bort: ”Tack Âke för de fina orden. Vi minns Ernst-Erik i mânga smâ smaker. Vänliga häls..”
-
Leif Holmgren » "Facken i Norden ska inte ensamma ta ansvar för den nordiska modellen": ”Det är lätt att konstatera vad som blivit galet handlagt i denna förhandling.Det..”
Senate inlägg
Etikettmoln
debatt core conventions jobbportal stadgar internatioella kvinnodagen sik arbetsmiljö samhällsfördrag arbetslöshetsersättning rekommendationer anställning perc agenda 2030 lo-kongress likalönecertifikat #sdg8 danska modellen sture fjäder storskalalov jobb fn social pelare inequalities verksamhetsplan ilo arbetskonferens utstationerings direktiv i gränslandet ungdomsarbetslöshet ena-rapporten ordförandeprogram 2016 a-kassa handläggare grönlandskonferens nordiskt samarbete #pledgeforparity sverige strejkrätt föreningen norden brexit nordens framtid ys internationella relationer världskongress imf anständigt arbete populism aktionsdag hälsa ttip dgb lo norge #stepitupforgenderequality kvinnokommittén förhandlingsrätt futureofwork socialförsäkring avtalsfrihet ifs hållbarhetsomställning trepartsdialog centralorganisation bslf östersjö workers rights naturresurser hållbarhet gränshinderforum danmark ituc nfs generalsekreterare resiliens hållbart arbetsliv treparssamarbete island efs norge finanskris mitt norden den gemensamma nordiska arbetsmarknaden mänskliga rättigheter östersjön trepartsamarbete nordisk arbetsmarknad bastun nordiska avtalsmodellen nordisk råd nfs nordiska modellen europafacket kollektivavtalsmodellen den nordiska kollektivavtalsmodellen ilo arbetsmarknad norden gränshinder nordisk facklig kongress nordiska ministerrådet grönland nordiska minissterrådet social dumpning kongress ordförande jämställdhet finland nordiska rådet g20 grön ekonomi strejk eu oecd eu-domstol kollektivavtal guy ryder etuc talare ministermöte utredare sekreteriat, ny anställd flyktingkris jämlikhet kommissionen lo sverige arbetsliv session baltikum socialt kontrakt nordisk arbetsmarknadsmodell sysselsättning offentlig sektor erfarenhetsutbyte eu/ees worlddayfordecentwork folkrörelser klimat #decentwork demonstration nyanlända hallå norden 2015 lönebildning emu tyskland estland utveckling arbetsmiljölag nordea baltic trade unions socialpsykologi forskning storskalalag cbss klimatförändring decentworkagenda tillit l20 14 november digitalisering tuac miljö aleqa hammond ramavtal etablering ryanair arbetsmarknadsutbildning nfs project asi intervju nordic model ftf föreningsfrihet global deal demokrati tillväxt 2013 high level möte turbosamhället minijobb unio mobilitet utsända arbetstagare ilulissat världsbanken nfs. generaldirektör nordens dag nordic trade unions bsrb styrelsemöte