580nfs1_red

Välfärdsfrågor i fokus på Nordiska Rådets session

Finlands riksdag Eduskunta, där Nordiska Rådets session äger rum Finlands riksdag Eduskunta, där Nordiska Rådets session äger rum

Välfärdsstatens utmaningar behandlas i många olika sammanhang under Nordiska rådets session som inleds på måndag, då nordiska parlamentariker och ministrar samlas i Helsingfors. Även NFS deltar på sessionen.

 

Nordiska rådet har till sitt 60-årsjubileum beställt en debattbok där utrikes- och försvarspolitiken får särskild uppmärksamhet. Författaren Johan Strang (Centrum för Norden-studier, CENS) ger i boken Nordiska gemenskaper, en vision för samarbetet förslag på hur det framtida nordiska samarbetet kunde omorganiseras på högsta politiska nivå. Strang presenterar sina slutsatser för NFS styrelse vid dess sammanträde i Helsingfors den 20 november.

 

Under det nordiska toppmötet om välfärdsstatens utmaningar som inleder sessionen på tisdagen diskuterar de nordiska statsministrarna och Nordiska rådet en rad utmaningar som de nordiska välfärdsstaterna står inför. Ökad invandring ses som en dellösning på arbetskraftsbristen, och toppmötet går bland annat in på beredskapen att hantera den ökade migrationen.

 

Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten i Norden lyfts upp vid seminariet En hållbar välfärdsstat - ska de unga betala priset för krisen? på onsdagen. I Norden är 5–10 procent av de unga i åldern 15–24 varken aktiverade i studier eller jobb. Mellan två och tre procent är helt utanför arbetslivet och lyfter förtidspension. Samtidigt söker sig tusentals unga sydeuropéer mot Norden i hopp om studier och bättre jobbmöjligheter.

Etiketter: nordisk råd

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln