580nfs1_red

Norska arbetsmarknadsministern om utmaningar för den nordiska modellen

Hanne Bjurström, Norges arbetsmarknadsminister, talade på Nordisk Facklig Kongress idag, samtidigt som Välfärdsutskottet i hennes parti, Arbeiderpartiet, lanserade ett förslag om att barnbidrag och pension som betalas ut till utlandet ska betalas ut på det landets kostnadsnivå. Bjurström kommenterade inte förslaget i sitt tal, utan pratade om utmaningar för den nordiska modellen. Vi kan inte ta den nordiska modellen för given, vi måste anstränga oss för att organisera alla på arbetsmarknaden, och för att få alla arbetstagare att vilja ingå i trepartsdialog, som är kärnan i den nordiska modellen. Hon menade också att det är otroligt viktigt att alla de som idag arbetar i Norge, på hotell, på flygplatser, på restauranger, som rest långt för att arbeta i Norge, ska ha samma lön och villkor som sina norska kollegor på samma arbetsplatser. Bjurström, tillsammans med de andra nordiska arbetsmarknadsministrarna, har också beslutat på sitt möte på Svalbard förra veckan att kartlägga arbetskraftsmobilitet i Norden och vilka utmaningar som hänger samman med den. Ett beslut som gillas och stöds av NFS. På så sätt kan man ta reda på omfattningen av social dumpning i Norden, och hur den kan undvikas och förebyggas. När förslag dyker upp, som från Arbeiderpartiets Välfärdsutskott, är det otroligt viktigt att det finns siffror som beskriver omfattningen av det som sker, hur stor är arbetskraftsmobiliteten och hur fungerar den, så att diskussionen inte baseras på felaktiga uppgifter och fördomar. Arbeiderpartiet kommer att diskutera Välfärdsutskottets förslag på sitt Landsmöte.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln