580nfs1_red

Turbosamhället diskuteras på Nordisk Facklig Kongress

Den som står för det socialpsykologiska perspektivet på arbetsmarknaden under Nordisk Facklig Kongress är Lars Dencik, professor i socialpsykologi vid Roskilde Universitet, Danmark.

 

Dencik är en återkommande samhällsdebattör och föreläsare som har gett ut flertalet publikationer, senast " Att växa upp i turbosamhället : nya villkor och utmaningar" som finns med i boken Familj, vardagsliv och modernitet (Ingrid & Staffan Höjer, red.) Göteborgs Universitet 2011. Där beskriver Dencik villkoren för barns uppväxt i det moderna föränderliga samhället:

 

"Idag lever vi i en värld som mer och mer liknar ett turbosamhälle. Förändringstakten inom i stort sett alla livsområden är snabb och blir allt snabbare. Det enda stabila är den ständiga förändringen. Och det enda vi kan veta om framtiden är att vi inte kan veta någonting om den – utom att den är oundviklig. Och full av överraskningar. Och att barnen är dömda att leva i den. Vad är utifrån det perspektivet viktigt för dem att ha med sig av psykologiska egenskaper och dispositioner? Vad behöver man när livet går i turbo som i ett Formel 1-lopp där specialbyggda bilar kör runt i ett rasande tempo. Man skulle kunna tro att det är bilarnas konstruktion som avgör hur de klarar sig genom loppen. Men så är det inte, har jag blivit upplyst om. Det som avgör utgången är vad som sker med bilen när den kör in för ett pit-stop. Ett pit-stop är den

korta paus som bilen måste göra för att tanka drivmedel, reparera små skavanker som uppstått samt att byta däck och andra vitala delar. Sättet hur man här, i depån, hanterar bilen, hur mycket drivmedel man väljer att tanka upp, hur man balanserar däcken och hur snabbt och bra man klarar att återställa bilen i fullgott skick osv. är vad som avgör loppets utgång."

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln