580nfs1_red

Om vi vill vinna, ska vi vara proaktiva!

Anabella Rosemberg, ITUC Anabella Rosemberg, ITUC

Anabella Rosemberg representerar globala facket på Nordisk Facklig Kongress i Ålesund för att tala om klimatförändringen som en ödesfråga för löntagare i hela världen. Rosemberg är ansvarig för miljö- och arbetsmiljöfrågor på ITUC (International Trade Union Confederation) och på TUAC (Trade Union Advisory Committee to the OECD).

 

Inför Rio+20, koordinerade Rosemberg det fackliga arbetet och hon menar att fackföreningsrörelsen gjort stora framsteg när det gäller att integrera miljöfrågor i sina övriga politikområden. Samtidigt har den ekonomiska, sociala och miljömässiga krisen eskalerat och vi måste nu intensifiera våra insatser. Rosemberg betonar vikten av att knyta ihop våra olika kamper. Att uppnå ett rättvist, ambitiöst och bindande klimatavtal hänger ihop med kampen för social rättvisa och bra välfärdssamhällen. Fackens utmaning är att föra ihop de ekologiska, ekonomiska och sociala dimensionerna och vara med och bygga ett hållbart samhälle:

 

"Antingen är vi en del av den gröna omställningen eller också händer omvandlingen utan oss. Utan att vi påverkar det nya ekonomiska system som kommer uppstå. Vi kan välja att reagera eller att vara proaktiva och agera. Vill vi vinna, ska vi vara proaktiva," är Anabella Rosembergs slutsats.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln