580nfs1_red

Storstrejk i Norge

Torsdagen den 25 maj gick 35 000 offentliganställda i Norge ut i en storstrejk, som sedan dess trappats upp ytterligare. LO, YS och Unio strejkar för att säkra lönenivåer som bidrar till att man kan rekrytera och behålla kompetenta medarbetare i offentlig sektor. Konflikten gäller också att den offentliga sektorn har alltför många arbetstagare som är projektanställda eller har andra typer av otrygga jobb, och att de tillfälligt inhyrda arbetstagarna har alltför dåliga arbetsvillkor. Från fackligt håll kräver man dessutom högre ersättning för jobb under obekväm arbetstid.

 

Unios ledare, Anders Folkestad, säger att om inte lönegapet mellan offentlig och privat sektor ska bli ännu större, måste arbetsgivarna i stat och kommuner lägga mer pengar på bordet.

 

I helgen godtog statsanställda inom LO, YS och Akademikerne medlarnas senaste lönebud och en del av strejken i Norge är därmed över. Unio avvisade dock budet och varslade om upptrappning av sin del av strejken från och med torsdag.

 

Läs mer hos Unio, YS och LO.

Kommentarer

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senate inlägg

Etikettmoln